Program

Radionica se tradicionalno održava svake godine u Zagrebu tijekom Festivala židovskog filma. U 2012. godini obilježit ćemo 5. izdanje radionice, koja će trajati od 17. do 26. svibnja.

Nakon što završi natječaj, selekcijski odbor izabire dva scenarija koja odgovaraju zadanoj temi, kao i deset polaznika. Polaznici se dijele u dvije grupe, a svaka se sastoji od redatelja, scenarista, snimatelja, snimatelja zvuka i montažera.

Program Talent Workshopa sastoji se od niza predavanja, filmskih projekcija, dorade scenarija, snimanja, montaže, otvorenih diskusija u prijateljskoj atmosferi te, konačno, dva kratka digitalna filma (svaka grupa radi jedan). Radionica objedinjuje filmsku teoriju i praksu, s ciljem povezivanja formalne edukacije i njezinih praktičnih primjena te stvaranja multikulturalnog dijaloga među sudionicima iz čitavoga svijeta. Naša je misija ostvariti kvalitetne i mjerljive rezultate uz rad u prijateljskoj atmosferi.

Smatramo da radom u malim grupama sudionici ITW-a mogu steći vrijedno neposredno iskustvo. Želimo im pružiti priliku da izraze svoju individualnost kroz njihove profesionalne vještine, dok u isto vrijeme potiču i bivaju poticani od svojih kolega te uče od vrhunskih profesionalaca.

Teorijski dio ITW-a sastoji se od predavanja istaknutih profesionalaca iz filmske industrije: redatelja, glumaca, scenarista, producenata. Na ovim predavanjima, polaznici im imaju priliku postavljati pitanja te dobiti precizne i kvalitetne odgovore.

Prvi dio praktičnog rada radionice je dovršavanje odabranih scenarija, odnosno dorada tih scenarija unutar grupa te stvaranje redateljskog koncepta čime se završava predprodukcija budućih filmova. Drugi dio sastoji se od same produkcije filmova: snimanja i montaže pod profesionalnim vodstvom dvaju supervizora (jedan je obično iz Hrvatske, a drugi iz inozemstva). Dakle, sudionike će kroz čitav proces stvaranja filma, počevši od pisanja/ dorade scenarija, preko režiranja, snimanja, montiranja pa sve do prikazivanja filma, voditi znameniti međunarodni i lokalni filmski stručnjaci.

Nakon montaže, filmovi se prikazuju publici Festivala židovskog filma na zadnji dan festivala. Žiri, koji se sastoji od tri istaknuta profesionalca iz područja filma i umjetnosti, tada proglašava pobjedničku grupu.

Ti se filmovi kasnije šalju na brojne međunarodne filmske festivale.

Predavanja će se održati na Akademiji dramske umjetnosti i u raznim studijima, snimanje će se odvijati po lokacijama širom grada, a premijera filmova održat će se u kinu „Europa“ kao dio programa posljednjeg dana Festivala.

Detaljni program, uključujući raspored predavanja, predprodukcije, snimanja i montaže, bit će objavljen 2. svibnja 2012. godine.