O radionici

Međunarodna filmska radionica “International Talent Workshop” je edukativno- praktični filmski program namijenjen mladim studentima filma iz čitavoga svijeta. Organizator ITW-a je udruga Festival suvremenog židovskog filma, predvođena počasnim predsjednikom i dvostrukim dobitnikom nagrade Oscar, gospodinom Brankom Lustigom. Desetero polaznika, podijeljenih u dvije grupe, prolaze kroz teorijski i praktični dio radionice vođeni od strane istaknutih stručnih predavača i mentora, hrvatskih i stranih, koji im pomažu i usmjeravaju ih ka realizaciji dvaju kratkometražnih filmova. Peto izdanje ITW-a bit će održano od 17. do 26. svibnja 2012. u Zagrebu.

Desetodnevnom radionicom okupljamo mlade generacije filmskih radnika iz cijeloga svijeta, različitih stavova, vjeroispovijesti i narodnosti, s ciljem promicanja kulturne raznolikosti i otklanjanja stereotipa odnosno predrasuda kroz njima blizak izričaj. Na taj način razvijamo filmske i kreativne veze mladih filmskih talenata iz Hrvatske, Europe i svijeta. Rezultat toga je suradnja polaznika i nakon završetka radionice. ITW filmska radionica održava se svake godine paralelno s Festivalom židovskog filma Zagreb te se u sklopu Festivala, u kinu Europa, premijerno prikazuju dva snimljena kratkometražna filma. U sklopu premijere dodjeljuje se nagrada ITW-a onoj skupini polaznika koja je prema odluci stručnoga žirija snimila bolji kratkometražni film.

ITW filmska radionica pobudila je interes u različitim zemljama sa svih kontinenata te je oglašavana u specijaliziranim filmskim novinama i drugim medijima. Distribucijom promidžbenog materijala, kontaktirajući i surađujući s renomiranim svjetskim filmskim akademijama te filmskim festivalima promoviramo radionicu na svjetskoj razini.
Iskustvo organizacije ovakve besplatne međunarodne filmske radionice nametnulo je potrebu rada u malim grupama, s malim brojem polaznika koji su iskustveno i znanjem približno na istoj razini. Važan nam je individualni pristup svakom polazniku zahvaljujući kojem svatko od njih može steći maksimalno znanje i iskustvo. S druge strane, veliki naglasak je također stavljen i na timski rad, budući da filmsku umjetnost, mnogo više od brojnih drugih vrsta umjetnosti, smatramo produktom kreativnosti i inovacije različitih profesija.
Radionica se u cijelosti provodi na engleskom jeziku budući da polaznici i predavači dolaze iz raznih država. Radionica je besplatna za sve polaznike s obzirom da Festival židovskog filma pokriva sve troškove predprodukcije i produkcije, kao i smještaj te prehranu za sudionike. Strani polaznici sami snose troškove prijevoza.

Natječaj će biti otvoren od 16. siječnja do 16. ožujka 2012. godine za scenariste, redatelje, snimatelje, snimatelje zvuka te montažere.