O natječaju

Prijavi se online od 16. siječnja do 16. ožujka 2012. godine ako si redatelj, snimatelj, montažer ili dizajner zvuka te od 16. sječnja do 16. ožujka ako si scenarist!

Prošlogodišnja Međunarodna filmska radionica je privukla pažnju mnogih mladih filmaša iz različitih zemalja svijeta, a tijekom proteklih godina održavanja postala je uspješan odgojno-praktični program za 10 odabranih talenata brojnih međunarodnih filmskih ustanova koje kroz program vode i nadziru stručni predavači i mentori iz Hrvatske i svijeta.

Misija naše Međunarodne filmske radionice je omogućiti susret mladih talenata iz raznih kulturnih zaleđa kako bi produbili vlastite filmske i kreativne vještine u međusobnoj suradnji i razumijevanju.

Tijekom intenzivnog desetodnevnog teorijskog i praktičnog dijela programa, cilj nam je proizvesti što kvalitetnije filmske rezultate u opuštenoj radnoj atmosferi. Upravo je to i razlog strukturiranja malih radnih timova Međunarodne filmske radionice, s ciljem da se proizvedu konkretni uratci, točnije dva kratkometražna niskobudžetna filma.

Stoga smo vrlo motivirani predstaviti sudionicima naše radionice sve elemente i procese nastanka filma te ih uvesti u izniman filmski svijet!

Međunarodna filmska radionica 2012. sastoji se od niza predavanja, filmskih projekcija, razvoja scenarija, snimanja, montaže, otvorene rasprave u prijateljskoj atmosferi i konačno, realizacije dva kratkometražna digitalna filma.

Festival židovskog filma izvrsna je prilika bolje se upoznati sa suvremenom židovskom filmskom produkcijom, koju odabire počasni predsjednik Festivala, gospodin Branko Lustig, ujedno jedan od najznačajnijih filmskih producenata današnjice.

Tijekom svog boravka u Zagrebu, 10 odabranih sudionika imat će jedinstvenu priliku učiti od nekih od najvećih svjetskih suvremenih redatelja, kao i razvijati nova prijateljstva s kolegama te steći vrijedna iskustva iz snimanja kratkih filmova radionice.

Sudionici radionice snimat će na JVC HD kamerama, dok će za montažu na raspolaganju imati iMac računala s Final Cut Pro paketom.

Na Međunarodnoj filmskoj radionici želimo razviti Vaš stvaralački potencijal i dati Vam poticaj za ostvarenje Vaših filmskih snova! Mi vjerujemo u Vaš entuzijazam i kreativnost!

Međunarodna filmska radionica besplatni je obrazovni program koji kontinuirano organizira Udruga Festival suvremenog židovskog filma Zagreb. Polaznicima su omogućeni besplatani smještaj i hrana za vrijeme trajanja Međunarodne filmske radionice.

Službeni jezik Radionice je engleski.

DESET SUDIONIKA, DVIJE GRUPE, JEDAN CILJ, JEDNA NAGRADA!

Proces odabira

Zainteresirani kandidati trebaju ispuniti online aplikaciju koji se sastoji od niza pitanja koja se odnose na obrazovanje, iskustvo, očekivanja i motivaciju te poslati svoje showreelove. Natječaj će biti otvoren od 16. siječnja do 16. ožujka scenariste, redatelje, montažere, snimatelje te dizajnere zvuka. Ukupno se odabire 10 polaznika, po dvoje za svaku kategoriju. Ovogodišnja tema Radionice je „Tolerancija“, a sudionici će biti izabrani s obzirom na kvalitetu njihove prijave, s posebnim naglaskom kod scenarista na kvaliteti predloženog scenarija na zadanu temu. Molimo uzmite u obzir da scenaristi svakako moraju ispuniti aplikaciju naziva „Scenaristi“, dok redatelji, montažeri, snimatelji i dizajneri zvuka treba ispuniti aplikaciju naziva „Ostali“.

Scenaristi također moraju imati na umu da će konačni rezultat Radionice biti dva niskobudžetna kratka filma. Nadalje, sudionici Radionice imati će na raspolaganju dva i pol dana za snimanje te dva i pol dana za montažu. Scenaristi moraju prilagoditi svoje scenarije u skladu s tim. Tema scenarija mora biti u skladu sa zadanom temom -  Tolerancijom.

U obzir uzimamo isključivo u potpunosti i ispravno ispunjene formulare!

Prijava za Međunarodnu filmsku radionicu 2012. nije dopuštena sudionicima prethodnih Radionica.

Organizacija Festivala židovskog filma osigurava hranu i smještaj odabranim sudionicima tijekom cijelog trajanja Međunarodne filmske radionice od 17. do 26. svibnja 2012. godine.

Radionica je besplatna za sve polaznike i pokriva sve troškove predprodukcije i produkcije. Inozemni polaznici snose putni trošak dolaska na radionicu.

Polaznici Radionice bit će podijeljeni u dvije grupe, od kojih će svaku sačinjavati po 5 sudionika različitih profesionalnih profila (redatelj, scenarist, snimatelj, montažer i dizajner zvuka). Rad svake grupe pratit će supervizor koji će djelovati kao kreativni mentor grupe.

Po odabiru polaznika Međunarodne filmske radionice, odabrani strani kandidati obvezni su potvrditi svoje sudjelovanje u radionici kopijom putne karte. Domaći sudionici dužni su na bankovni račun Udruge Zagreb Jewish Film Festivala uplatiti iznos od 70 Eura/500 kuna. Ova uplata djeluje isključivo kao jamstvo sudjelovanja i po završetku radionice bit će u punom iznosu vraćena uplatitelju!

Komisija će objaviti imena odabranih redatelja, montažera, snimatelja i dizajnera zvuka 23. ožujka 2012., te imena odabranih scenarija za Radionicu 30. ožujka 2012. godine. Kompletan raspored Međunarodne filmske radionice bit će objavljen 2. svibnja 2012. godine.